Nieuwe tekst plaatsen Nieuw document uploaden Deeplink naar document

Informatie

Juridische informatie binnen het geselecteerde onderwerp

Welk recht is van toepassing bij grensoverschrijdende gegevensverwerkingen?

Welk recht is van toepassing bij grensoverschrijdende gegevensverwerkingen? Uitgangspunt voor de beantwoording van deze vraag is de plaats van vestiging van het bedrijf dat de gegevens verwerkt. Maar als bedrijven in verschillende landen persoonsgegevens verwerken, wordt het al ingewikkelder. Stel dat een Deense inwoner een klantenkaart aanvraagt bij de Deense (winkel)vestiging van een Italiaanse modeketen. Deens recht is in dit geval van toepassing omdat de Deense vestiging de persoonsgegevens van de kaartaanvrager verzamelt. Het wordt anders als het Italiaanse hoofdkantoor van de modeketen de persoonsgegevens van de Deense klant gebruikt om hem speciale aanbiedingen te doen via direct marketing. Het Italiaanse recht zal dan gelden voor dit deel van de verwerking van zijn persoonsgegevens omdat de direct marketing plaatsvindt in het kader van de activiteiten van het Italiaanse hoofdkantoor. Voor de vaststelling van het toepasselijke recht is dus niet altijd alleen de plaats van vestiging bepalend. Ook de context waarbinnen de gegevensverwerking plaatsvindt, speelt een belangrijke rol.
Bekijk het document.

Geplaatst op 10-01-2011, door mr. J.J. van 't Hoff, VTH Advocatuur

Opinie over welk recht toegepast moet worden bij grensoverschrijdende gegevensverwerking in EUDit document is beveiligd

This opinion clarifies the scope of application of Directive 95/46/EC, and in particular of its Article 4, which determines which national data protection law(s) adopted pursuant to the Directive may be applicable to the processing of personal data. The opinion also highlights some areas for possible further improvement. Determining the application of EU law to the processing of personal data serves to clarify the scope of EU data protection law both in the EU/EEA and in a wider international context. A clear understanding of applicable law will help to ensure both legal certainty for controllers and a clear framework for individuals and other stakeholders. Furthermore, a correct understanding of the applicable law provisions should ensure that no lacunae or loopholes may be found in the high level of protection of personal data provided by Directive 95/46.
Bekijk het document.

Geplaatst op 10-01-2011, door mr. J.J. van 't Hoff, VTH Advocatuur

Naslagwerk Wet bescherming persoonsgegevens

Naslagwerk Wet bescherming persoonsgegevens
Bekijk het document.

Geplaatst op 26-12-2012, door mr. J.J. van 't Hoff, VTH Advocatuur

Gegevens over uw seksuele geaardheid (homo, lesbisch, hetero, bi, transgender, aseksueel, etc.) verwijderen uit Google

Treft u in de zoekresultaten voor uw naam gegevens over uw seksuele geaardheid? Dan hebt u waarschijnlijk het recht om deze gegevens te laten ‘vergeten’ (o.b.v. artikel 17 AVG), ofwel te laten blokkeren voor zoekopdrachten naar uw naam.
Bekijk het document.

Geplaatst op 21-03-2019, door jurist W Van Lynden, MediaMaze

Snelle links

Deze website

  • Toevoegen aan favorieten

Advocatenstart