Nieuwe tekst plaatsen Nieuw document uploaden Deeplink naar document

Forum onderwerpen over arbeidsrecht

Moet na ondertekenen contract ontslag nemen van werkgever 05-04-2017 16:25 (reacties: 0)

Hoi,


Ik ben agnes

Vorige week heb ik een sollicitatie gesprek gehad op een groot attractiepark en naar aanleiding daarvan ben ik aangenomen, nu Is mijn man chauffeur en we hebben een zoon, dus ik zit vast aan bepaalde uren, voor mij hadden we afgesproken van 9 tot 15 uur en dat Was geen probleem, weekends kan ik gewone normale diensten draaien en er werd mij verzekerd dat ik voor 30 tot 32 uur per week werk zou hebben, 

Het contract had ik direct de eerste werkdag al ondertekend en dit betreft een 0 uren contract met 1 maand proeftijd. 


Nu werd ik vanmiddag gebeld door de afdeling planning dat ik ontslag moest indienen omdat ze mij niet konden inplannen op de uren die we hadden afgesproken (Was volgens planning intern communicatie foutje) 
Proeftijd wordt normaal bekeken of de werknemer geschikt Is voor de werkzaamheden en dat ben ik ze waren na 2 dagen goed te spreken over mij

Omdat de diensten die ze nu hebben ingepland van 6 tot 10 zijn

Van 9 tot na 16.00 of 17.00 zodra het drukker zou worden moeten de werknemers tot in ieder geval 19.00 uur blijven werken. 


Ik heb investeringen moeten doen zoals schoenen kopen en het aanvragen van een VOG verklaring. 


We hebben afspraken gemaakt en nu komen hun de afspraken niet na en ik ben dus straks weer werkloos en net als ieder ander gezin kunnen wij het geld ook goed gebruiken. 


Hoe moet ik dit aanpakken.

Wie is er fout. 

De gesprekken heb ik trouwens opgenomen wat automatisch gaat dmv een App. 


Mvg, 


Agnes
Bekijk het onderwerp.

Slachtoffer Bossing27-02-2017 20:17 (reacties: 0)

Goedenavond

Sinds enkele dagen heb ik het sterke vermoeden slachtoffer te zijn van "Bossing" , het intimideren van een werknemer om er goedkoop vanaf te komen. Ik ben al zeer lang in dienst namelijk. Ik denk dat ik op tijd het patroon herkende. In het laatste schrijven van de manager in kwestie dreigt hij met ontslag op basis van een van wel zeer gammele bewijzen (wil vooral imponeren en bluffen) maar mijns inziens keihard bewijs zijn van bossing.
Omdat er nog weinig jurisprudentie is mbt tot bossing lijkt me dit een interessante casus voor jullie juristen. U begrijpt dat ik op dit openbaar forum niet teveel in detail wil treden maar wanneer u tips, adviezen of andere voorstellen heeft lees ik dat graag.

Alvast bedankt voor uw aandacht.
Bekijk het onderwerp.

Contract uitbreiding18-02-2017 10:21 (reacties: 0)

Mijn collega zit in de volgende situatie: hij heeft twee tijdelijke contracten op afdeling A (tweede contract eindigt 31 mei) en heeft nu gesolliciteerd op een vacature met jaarcontract met dezelfde verantwoordelijkheden en vaardigheden op afdeling B en C. Hij kan deze contracten combineren, elke afdeling vraagt 8 uur. Vacature B en C is een jaarcontract vanaf 1 maart. Nu is er een wijziging arbeidsovereenkomst aangeboden waarin de drie afdelingen worden samengevoegd vanaf 1 maart tot 31 mei 2017. Mijn collega wil graag een nieuw voorstel doen wat redelijker is. Wat zijn zijn rechten?
Bekijk het onderwerp.

gebruik eigen materiaal26-01-2017 22:03 (reacties: 0)

LS.,
Als anesthesiemedewerker ben ik werkzaam in een ziekenhuis. Vroeger was ik zzp-er en heb ik in veel ziekenhuizen gewerkt. Nu ben ik sinds 3 jaar in vaste dienst van een groot ziekenhuis. Tijdens mijn zzp periode heb ik een eigen op maat gemaakte rontgenschort aangeschaft. Dit omdat in de meeste ziekenhuizen de schorten of te groot of te onhandig waren voor mij. Mijn schort behandel ik zorgvuldig en bewaar hem opgerold in een koker.
Ik heb mijn schort laten testen en hij voldoet goed. Doch niet volgens de richtlijnen die het ziekenhuis, waar ik nu in dienst ben, aan hun eigen schorten stelt. Daar zit ik 10% onder. Dien ten gevolgen zegt het ziekenhuis dat ik mijn eigen schort niet mag gebruikten.
Mijn vraag nu is dit correct.
Ik ben van mening dat ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn eigen handelen, mits dit geen gevaar oplevert voor de patiënt. Welnu als ik mijn eigen schort draag heeft dat geen gevolgen voor het welzijn van de patiënt. Daarbij zijn de röntgen toestellen van tegenwoordig zodanig, dat de strooistralen minimaal zijn en dat bij een afstand van 4 meter er al geen strooistralen aanwezig meer zijn. Daar ik als anesthesie medewerker nooit dicht bij het operatie terrein sta en er met gemak zeker 4 meter van het röntgen toestel af kan staan, zie ik voor mij zelf geen enkel gevaar. Mijns inziens heeft het ziekenhuis niets te vertellen hoe en of ik mijn schort draag.
Het ziekenhuis biedt gekwalificeerde schorten aan voor hun medewerkers, mocht een van de medewerkers klachten krijgen omdat ze geen of een beschadigde schort hebben gedragen, dan kan die medewerker het ziekenhuis aanklagen. Daar ben ik het mee eens. Doch als een medewerker zelf een schort aan heeft, die hem beter zit en goed past, dan is hij/zij zelf verantwoordelijk voor de gevolgen als het schort niet voldoet en hij of zij gezondheidsklachten hierdoor krijgt. Hij of zij kan dan het ziekenhuis daar niet voor aansprakelijk stellen. Dit in acht nemende blijf ik dus verantwoordelijk voor mijn eigen handelen.
Aldus de vraag mag ik mijn eigen schort dragen?
Ik ben benieuwd naar uw reactie.
met vriendelijke groet
Peter van Oort
Anesthesie-medewerker
Bekijk het onderwerp.

Fase B contract eindigt van rechtswege19-09-2016 12:11 (reacties: 0)

Beste,

Op dit moment ben ik werkzaam binnen een bedrijf waar ik het gewoon niet naar mijn zin heb.

Hoe eerder ik hier weg kan hoe beter echter heb ik een maand opzegttermijn en in de huidige arbeidsmarkt is men vaak op zoek naar snel inzetbaar personeel.

Nu loopt mijn uitzendcontract af op 20 oktober 2016, dit van rechtswege.

Nu vraag ik mij af hoe het werkt wanneer de inlener de intentie heeft tot verlenging maar ik dit niet wil en dus niet akkoord ga met verlenging en en het contract hierdoor laat eindigen.

Zou ik dan nog in aanmerking komen voor een WW uitkering?

Alvast hartelijk bedankt voor uw zienswijze.

Met vriendelijke groet,

Annamarie
Bekijk het onderwerp.

verkapte proeftijd bij tijdelijk 6 maanden contract07-06-2016 15:16 (reacties: 0)

Hallo,
Ik begin volgende week aan een nieuwe baan via een detacheringscontract, het is een tijdelijke functie van 6 maanden. De functie wordt een traineeship genoemd en in de eerste 6 weken volg ik dan ook een interne opleiding voor de functie. Hierbij moet ik toetsen maken met goed resultaat, anders kan het contract al per direct stoppen volgens de opdrachtgever. Maar volgens mij is het bij de nieuwe wet werk en zekerheid zo dat je bij contracten van 6 maanden en korter geen proeftijd kunt hebben. Mijn vraag is daarom: mag dit, mag de opdrachtgever mij binnen 6 wk ontslaan (mocht ik de toetsen niet halen) ondanks dat het een contract van 6 maanden is waarbij er wettelijk geen sprake mag zijn van een proeftijd?
Ik verwacht dat dit dan waarschijnlijk ook wel zo in het contract opgenomen zal staan als ontbindende voorwaarde (ik ontvang het contract deze week). Aan de ene kant lijkt het me ook wel logisch dat als je de toetsing niet haalt dat je contract dan ophoudt. Aan de andere kant komt het over als een soort verkapte proeftijd wat wettelijk niet mag.
Weet iemand hier meer over?
Bekijk het onderwerp.

Bedrijf overgenomen - nieuw arbeidscontract?23-05-2016 16:01 (reacties: 0)

Beste lezer,

Sinds 2012 werk ik, met een vast contract, bij een bedrijf, een BV. Deze BV (mijn contractueel werkgever) behoort tot een groep BVs. De groep heeft een aantal SPV (BVs) waar haar werkzaamheden (mijn werk) uitoefent.

Nu worden de SPVs gekocht bij een nieuw opgerichte BV (met deels nieuwe aandeelhouders, deels de oude aandeelhouders). De arbeidsovereenkomsten van de werknemers moeten ook van ‘mijn contractueel werkgever’ naar de nieuw opgerichte BV worden verplaatst.

Mijn vragen zijn:

- Mag dit zomaar?
- Mogen ze mijn contract veranderen of mag alleen de naam van de werkgever? Het is toch een andere BV.
- Moeten ze mijn tijd in mijn werkgever (sinds 2012) herkennen of begin ik opnieuw (in het geval van latere ontslag heeft dit invloed, geloof ik)
- Moet mijn contract (primair en secundair arbeidsvoorwaarden) herkent en behouden worden? (Zeg maar, het nieuwe contract wordt een kopie van de vorige met herkenning van tijd in het bedrijf – oude werkgever)
- Waar moet ik opletten?

Dit gaat binnen de komende weken gebeuren en ik wil graag voorbereid zijn als de tijd komt.

Alvast bedankt voor uw antwoord en advies!
Groet,
Jan

Bekijk het onderwerp.

Nawerking cao08-02-2016 14:51 (reacties: 1)

Beste lezer,

Ik kan in dienst treden bij een uitzendorganisatie die lid is van de abu. Hiervoor geldt de abu cao voor vaste medewerkers uitzendbranche. Deze was avv maar verlopen in 2012. In deze cao staat 5% ADV (geen atv).

De uitzendorganisatie claimt geen ADV uren te hoeven verstrekken omdat de avv cao verlopen is. Mag dit?

Zoals ik het heb geleerd geldt bij een verlopen avv cao nog steeds de normatieve/primaire arbeidsvoorwaarden. ADV is arbeidsduur, derhalve een primaire arbeidsvoorwaarde zoals loon.

Ik zie jullie reactie tegemoet.

Groetjes, Maarten
Bekijk het onderwerp.

Reiskostenvergoeding Uitzendkracht23-12-2015 13:03 (reacties: 0)

Geachte heer/mevrouw,


Sinds 23 oktober 2015 ben ik uitzendkracht bij een bedrijf in Oosterhout. Ik werk via uitzendbureau Unique Breda en mij is verteld dat ik geen reiskostenvergoeding krijg. Mijn collega's, stagiares en zelfs een andere uitzendkracht krijgen wel een reiskostenvergoeding. Ik betaal elke dag ruim 12 euro voor het openbaar vervoer om op mijn werkplek te kunnen komen. Ik heb zojuist de CAO van Unique bekeken via https://unique.nl/over-unique/werkzaam-via-unique/cao. Uit artikel 28 kan ik opmaken dat ik recht heb op dezelfde kostenvergoeding als ieder andere werknemer in dienst van de opdrachtgever in gelijke functie. Mijn vraag is dan ook: Heb ik recht op een reiskostenvergoeding? ZO ja, hoe kan ik dit terug vorderen.


Met vriendelijke groet,

Bekijk het onderwerp.

achterstallige ADV rechten + niet toepassen CAO28-10-2015 16:37 (reacties: 0)

situatie:
In arbeidscontract van werknemer staat niets over CAO.
Onder deze "conditie" wordt 8 jaar gewerkt.
Na ~8 jaar gewerkt te hebben wordt ontslag aangezegd.
Voordat werknemer ontslagen wordt blijkt dat er WEL een CAO van toepassing HAD MOETEN ZIJN over de gehele werkzame periode.
In die CAO staat een artikel over ADV.

Werknemer kan vanaf datum ontslagaanzegging tot ontslagdatum geen ADV meer opnemen omdat de verlofdagen opgemaakt moeten worden (deels komen er ook extra verlofdagen boven water omdat er nu een CAO geldt).

De CAO meldt dat niet opgenomen ADV dagen komen te vervallen bij einde kalenderjaar.
Werkgever stelt dat geen verhaal kan worden gemaakt op oudere ADV dagen dan één jaar.

Vraag:
Kan, ondanks bovenstaande redenering in CAO, de werkgever toch niet verplicht worden om ADV dagen met terugwerkende kracht uit te betalen (werknemer kan immers niet dubbel verlof opnemen). Bovendien is niet sprake van niet opgenomen ADV dagen omdat de CAO niet in voorgaande jaren werd toegepast. Er was dus wel een "recht op ADV".

Bekijk het onderwerp.

Onterecht freelance14-04-2015 13:34 (reacties: 1)

Ik werk momenteel anderhalf jaar bij een kinderopvang op basis van een freelanceovereenkomst.

In 2014 heb ik dus een var-verklaring moeten aanvragen en heb ik deze ook gekregen. Ik werkte in 2014 ook enkele keren in loondienst bij een andere kinderopvang, maar dat is maar bij enkele keren gebleven. Dat is totaal niet meer aan de orde.

In 2015 is de situatie zo:
- ik werk op maandag 10 uur bij de kinderopvang o.b.v. een freelanceovereenkomst
- op zaterdag werk ik 5 uur als schoonmaakster in loondienst bij een hotel.

Nu ben ik erachter gekomen dat de freelanceovereenkomst niet terecht is. De eigenaar van de kinderopvang geeft mij duidelijk taken. Er is duidelijk een gezagsverhouding. Ik heb veel mailverkeer waarin zij mij werkzaamheden beoordeeld en toewijst.

Ik heb gelezen dat dit helemaal niet mag bij freelancewerk. Ik heb nooit een overeenkomst met de kinderopvang getekend (uitsluitend dan de var-verklaring). Ik betaal verder ook geen verzekering of andere kosten.

Wanneer ik aangifte inkomstenbelasting doe, geef ik netjes aan wat ik verdiend heb in box 1 onder de overige verdiensten.

Ik vind het lastig om de eigenaresse van de kinderopvang hier op aan te spreken, want ik ben erg afhankelijk van de inkomsten. Ik heb namelijk zojuist een kindje van 4 maande gekregen en we komen net aan rond. Daarnaast vind ik het werk ook leuk. Niemand bij de kinderopvang is in loondienst. Ik ben er van overtuigd dat de eigenaresse dat ook niet wilt.

Wat raden jullie mij aan te doen? Wat zijn mijn rechten en plichten?

Bekijk het onderwerp.

Nieuw geval van uitbetaling (onder het minimum)05-02-2015 09:45 (reacties: 0)

Opdrachtgever betaald client via detacherings bureau echterhoud uren in om schulden te betalen van Client ook detacheringsbureau doet het zelfde zodat client onder het minimum leeft
Bekijk het onderwerp.

wel of geen recht03-10-2014 21:52 (reacties: 0)

indien er in een bedrijf jaarlijks een periodieke verhoging wordt toegekend maar dit is nergens geregeld ook niet een een CAO. Kan deze werkgever de periodieke verhoging weigeren aan een werknemer die langdurig ziek is geweest?
Bekijk het onderwerp.

Verworven recht28-05-2014 16:02 (reacties: 1)

Beste lezer,

Naar aanleiding van een opdracht die ik moet maken voor school heb ik een aantal vragen. Ik studeer hbo-rechten. Het gaat hier om een vraag of iets een verworven recht is of niet. In de colleges is er niets over verteld en ook in de aanbevolen literatuur staat niets. Mijn vraag is; wanneer is iets een verworven recht?

De casus luidt als volgt:
Erika van Tricht, teamleider framebouwerij, 37 jaar oud, onlangs gescheiden en nu alleenstaande moeder van drie schoolgaande kinderen en woonachtig in Tilburg. Zij heeft een fulltime arbeidsovereenkomst en werkte altijd vijf hele dagen, maar is tijdens haar scheiding om haar kinderen in die moeilijke periode zoveel mogelijk te kunnen steunen, tijdelijk vijf dagen op schooltijden gaan werken. Dat betekent dat ze iets later begint zodat ze eerst haar kinderen naar school kan brengen, op woensdagmiddag vrij is en de andere dagen om 15.00 uur naar huis gaat. Precieze afspraken over de duur van de tijdelijkheid zijn niet gemaakt. Het is het MT een doorn in het oog dat de “tijdelijke situatie” nu toch al bijna een jaar voortduurt, terwijl de scheiding al enkele maanden een feit is. Het MT vindt dan ook dat Erika zo zoetjes aan maar weer fulltime aan het werk moet; bovendien vereist haar teamleidersrol dat zij fulltime aanwezig is. Medewerkers klagen over haar afwezigheid en slechte bereikbaarheid, wat de sfeer op de afdeling niet ten goede komt. Erika vindt het parttime werken wel prettig en heeft er geen oren naar om terug te keren naar de oude situatie. Zij vindt dat ze inmiddels toch een verworven recht heeft. Elefanti wil, voordat de fusie een feit is, de rust op de afdeling framebouwerij hersteld zien.

Ik hoop dat iemand me wil en kan helpen. Alvast bedankt!

Mvg,

Melissa
Bekijk het onderwerp.

Eindejaarsuitkering03-01-2014 22:49 (reacties: 0)

Werk als gedetacheerde met uitzendcontract onder CAO Ziekenhuizen. Deze CAO stelt in Art. 2.5 dat uitzendkrachten recht hebben op dezelfde vergoedingen als vaste werknemers. De inlener stelt echter dat de eindejaarsuitkering die de vaste medewerkers wel ontvangen geen vergoeding is, en om deze reden niet uitgekeerd wordt aan uitzendkrachten. Is dit correct?
Bekijk het onderwerp.

Heb ik recht op meer contracturen?18-06-2011 12:40 (reacties: 0)

Ruim een maand geleden heb ik in mijn 3e tijdelijke arbeidsovereenkomst aangegeven dat ik meer uren wil (van een 8-uren contract naar een 24-uren contract). Een week geleden is bij het aanbieden van mijn 4e en laatste tijdelijke arbeidscontract mij 18 uur aangeboden, waarmee ik niet akkoord ging en als nog vroeg om de gewenste 24 uur.

Gister na 17 uur is mij mijn nieuwe contract aangeboden voor 15 uur, een dag voor mijn laatste contractdag. Ik kreeg te horen dat ik de onderhandelingen te hard zou hebben gespeeld en het nu hard terug krijg in de vorm van een aanbieding van minder uren. Door mijn werkzaamheden binnen de OR komt het er op neer dat ik één uur meer aangeboden krijg om werkzaam te zijn binnen het bedrijf, buiten de 6 uur die is opgesteld voor de OR. Ook geeft de werkgever aan dat hij mij bij het ingaan van mijn nieuwe contract mij minimaal gaat inroosteren, waardoor ik dus wekelijks maximaal 9 uur werkzaam zal zijn.

Nu staat duidelijk in de CAO dat ik het aantal in de arbeidsovereenkomst
opgenomen uren kan laten verhogen met 75% van het aantal meeruren dat de werknemer in de betreffende referteperiode heeft gewerkt. Nu is deze regeling geldig bij huidige contracten en niet bij nieuwe contracten, maar ik heb ruim op tijd aangegeven dat ik een verhoging van mijn contracturen wilde voordat mij mijn nieuwe contract werd aangeboden.

Nu zit ik dus in een benarde situatie. Door het laat aanbieden van mijn contract kan ik geen advies inwinnen of beroep aan tekenen, omdat vandaag uiterlijk mijn nieuwe contract ingeleverd dient te worden. Het is hierdoor of accepteren dat ik 15 uur op mijn contract krijg, of weigering van het nieuwe contract zonder mogelijkheid op beroep.
Bekijk het onderwerp.

Snelle links

Deze website

  • Toevoegen aan favorieten

Advocatenstart